Paviljoen

Paviljoen van de Euregiotuinen in Oostburg. Samenwerkingspartner in Zeeuws Vlaanderen.

Ontwerp, onderzoek en co-creatie van een circulair paviljoen samen met het MBO in Zeeland.

Land en Hand is een project ontwikkeld door KETTER&Co en richt zich op het herstellen van het bewustzijn van de relatie tussen landschap, materiaal en vakmanschap. Per provincie wordt gewerkt met een lokaal relevante vraagstelling met betrekking tot het landschap en het gebruik ervan. Lokale ontwerpers en het praktijk gerichte onderwijs worden uitgenodigd en betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering.

Samen met studenten van het Scalda MBO zijn we een ontwerp aan het maken voor een strandpaviljoen in Zeeland. Op zoek naar geschikte en lokale bouwmaterialen bezochten we begin 2021 verschillende plekken. We proefde van allerlei wieren en oogstte verschillende soorten om te onderzoeken of we er een bouwmateriaal van kunnen maken. We kregen een rondleiding langs Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve. Ze experimenteren met gewassen voor de toekomst en nieuwe biobased materialen. Ik werk als ontwerper zowel aan het ontwerp van een strandpaviljoen én het onderwijsprogramma. Het paviljoen wordt gemaakt met de lokale energie, materialen, ingrediënten, onderwijs en verhalen. Op deze manier zal het bijdragen aan duurzaam toerisme én herwaardering voor het landschap + vakmanschap.

Stap 1: de oogstkaart

Made with Padlet

Stap 2: verzamelen van materialen

Stap 3: materiaal experimenten

De studenten hebben de verschillende materiaalexperimenten die we hebben gedaan met jute, schelpen, agar en alginaat geanalyseerd. De materialen met potentie zijn verwerkt in een ontwerp van een paviljoen.

Stap 4: schetsontwerp

De studenten hebben een paviljoen ontworpen dat grotendeels is opgebouwd uit Zeeuws hout. De buitenkant is bekleed met kastanje-houten platen en geïsoleerd met hennepwol. Delen van het dak zijn gemaakt uit geperst bio composiet. Energie wekt het paviljoen zelf op via een dag gevuld met zonnepanelen en helmgras.

Vanaf september start een nieuwe groep studenten met het verdere ontwerp en de ontwikkeling van het paviljoen.